Sok z czarnego bzu – jakie ma właściwości?

Sok z czarnego bzu (https://www.bee.pl/bio-planet-sok-z-czarnego-bzu-500-ml-bio_p999142.html) to środek, który od lat znajduje zastosowanie np. w medycynie ludowej. Produkt ten dobrze radzi sobie bowiem w walce z infekcjami, a zwłaszcza z gorączką i uciążliwym kaszlem. Czarny bez świetnie sprawdza się także w kuchni, gdzie można przygotować z niego nie tylko sok, ale też wiele innych zdrowych przetworów.

Sok z czarnego bzu – jakie są jego właściwości?

Sok z czarnego bzu zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, dzięki czemu może być stosowany, jako domowe lekarstwo na przeziębienie. Wykazuje on także silne właściwości napotne i wykrztuśne. Jego spożywanie może być także korzystne przy stanach zapalnych np. gardła. Czarny bez swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości składników takich, jak kwasy fenolowe, sterole i flawonoidy. Regularne picie soku z czarnego bzu może przyczynić się do zwiększenia odporności organizmu i jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z dolegliwościami ze strony górnych dróg oddechowych. Sok z czarnego bzu wykazuje też właściwości moczopędne i oczyszczające, stąd też może być dobrym środkiem wspomagającym np. naturalny detoks organizmu.

Sok z czarnego bzu – jak go przygotować?

Przygotowanie soku z czarnego bzu jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. Warto wiedzieć, że taki sok można przygotować zarówno z owoców czarnego bzu, jak i z jego kwiatów. W przypadku gdy chcemy przygotować sok z kwiatów to zbiory kwitnących baldachów powinniśmy rozpocząć na przełomie maja i czerwca. Wykonanie soku z kwiatów czarnego bzu zamyka się w kilku krokach.

  • Odcinamy łodygi i delikatnie płuczemy kwiatostany pod bieżącą wodą.
  • Wkładamy kwiaty do garnka i zalewamy wrzącą wodą.
  • Dodajemy sok z cytryny i czekamy, aż przestygnie (nie gotujemy).
  • Wstawiamy garnek do lodówki na całą noc.
  • Rano przelewamy wszystko przez sito, dodajemy cukier i gotujemy. Pamiętamy o zbieraniu piany z powierzchni soku. Po zagotowaniu sok przelewamy do      wyparzonych słoiczków lub butelek i pasteryzujemy przez 15 minut we wrzątku lub w piekarniku.

Owoce czarnego bzu pojawiają się na przełomie sierpnia i września. Po zerwaniu należy je umyć, osuszyć i zamrozić. Zamrożenie jest ważne ponieważ powoduje, że owoce tracą szkodliwe substancje i są w pełni jadalne. Aby zrobić sok z czarnego bzu na bazie owoców należy wrzucić je do garnka zasypać cukrem i zalać wodą. Następnie należy poczekać do zagotowania i wszystko przetrzeć, bądź przelać przez sito. Gotowy sok z czarnego bzu należy przelać do wyparzonych słoików lub butelek i pasteryzować tak samo, jak w przypadku soku z kwiatów.

Sok z czarnego bzu – do czego go wykorzystać?

Sok z czarnego bzu można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejszym z nich jest dodawanie go do herbaty. Można jednak pokusić się także o polewanie nim np. budyniu waniliowego lub kaszy manny. Ciekawym sposobem jest też wykorzystanie soku z czarnego bzu do produkcji domowych żelek dla dzieci. Może być on także świetnym naturalnym barwnikiem do kremu, który można wykorzystać np. do dekoracji ciasta.

Food obraz autorstwa rawpixel.com – www.freepik.com